Frågor A-Ö

Abonnerad buss

Hos SL i Norrtälje kan man abonnera buss. Kontakta Trafikledarna, drift.norrtalje@nobina.se . Abonnerade bussar kan åka ända ned till bryggan i Strömsviken. Där finns vändplan anpassad för bussar.

Aktiviteter

För information om aktiviteter på Vässarö, vänligen klicka här!

Alkohol

På Vässarö förtärs ej alkoholhaltiga drycker starkare än lättöl.

Allergier

På Vässarö har vi god erfarenhet av barn med allergiproblem, diabetes etc. Vår kökspersonal är därför vana vid att laga specialkost. Om ni har barn som har t ex fisk- gluten- eller mjölkallergi behöver det inte föranmälas. Säg till vid ankomsten! Naturligtvis går det bra att ringa till Vässarö och diskutera utifall att ni känner er oroliga.

Ankomst

För att få ut maximalt av er vistelse på Vässarö rekommenderar vi våra grupper att komma senast 10.30. Då har ni god tid att gå rundvandring, äta lunch och flytta in i husen innan eftermiddagens programpass tar vid. Kontrollera er verkliga ankomsttid med angiven ankomsttiden på er bekräftelse. Viktigt!

Avresa

Ni lämnar Vässarö ca 1 timme före bussens avgång ifrån Ellan. Det innebär gott om tid: 20 minuters båtresa, 10 minuter för avlastning och 20 minuters promenad. Har ni abonnerad buss/egna bilar är tidigaste avrestiden, som vi rekommenderar, 13.00.

Bastu

Ni får gärna utnyttja bastun, som ligger vid stranden. Ni bokar, sätter på och stänger av bastun själva. Bokningslista finns på Lillgårn. Bryggan runt bastun är tänkt att användas av de som för tillfället bokat bastun.

Båtresor

Gruppens båtresa sker med någon av Vässarös större transportbåtar. Ha regnkläder lättåtkomliga vid båtresan då det ofta stänker vid motvind och båtarna är ”öppna”. Enstaka persontransporter (ex ledarbyte, sjuktransporter) som inte sammanfaller med gruppens ankomst eller hemresa kan beställas. Detta görs med fördel vid ankomst. Extra båtresa kostar ca 300 kronor. Vässarö har tre större transportbåtar, Grisslan, Måsen, Tärnan.

Dusch

Byggnaden består av två stora omklädningsrum och två duschrum (dam och herrsida). Duscharna behöver inte bokas.

Fiske

Självklart får ni fiska från våra klippor. Gammelgäddan lurar fortfarande i vassen. Det finns metrev att köpa i lägerboden. Är du redan en van storfiskare tar du självklart med dig din fiskelåda och spön.

Förläggning

Förläggning sker i småstugor (2-6 bäddsrum). Alla stugor har elvärme. Sängarna har madrass, kudde och filt. Fördelningen av stugor sker vid ankomsten till Vässarö. Om det är angeläget kan vi ge besked om vilka stugor ni får bo i 4-5 dagar före er ankomst. Därefter får ni själva fördela deltagarna i stugorna. Senast klockan 13.30 får klassen tillgång till rummen på ankomstdagen och de lämnas på hemresemorgonen. Grupperna medför själva lakan och örngott. I anslutning till stugorna finns tvättrum med kallvatten och TC.

Förläggningsstugor

Följande förläggningsstugor finns på Vässarö: Grundkallen, Märket , Enskedegården, Matlådan, Svartklubben, Understen, Bygget, Gutegården, Lugnet, Brisen, Bleket, Orkanen, Nordan, Östan, Kulingen, Stormen, Sunnan, Västan.

Helpension

I helpensionspriset ingår kvällsmål. Gästerna sköter då servering och avdukning själv. Ett kvällsmål kan bytas ut mot korvgrillning. Anmäl detta vid programplaneringen.

Kartor

Kartor finns att låna på Vässarö. De kan även köpas för 3.00:-/st

Kvarglömt

Tyvärr har vi efter en säsong en hel del dyrbara saker kvar, som vi inte kan spåra till någon ägare. Märk därför gärna era saker med namn och telefonnummer. Vi försöker att skicka tillbaka det som glömts på ön efter avresan. Kostnad för denna tjänst motsvarar porto och emballage. Uppmuntra besökare att ringa Vässarö och efterfråga kvarglömt.

Lägerbod/Kiosk

På Vässarö har vi en välförsedd lägerbod. Där finns ”nästan allt” man kan behöva, t ex vykort, frimärken, tvål, plåster, glass, läsk och godis. Där säljs även tygmärken samt den populära ”Vässarötröjan”. En T-shirt med Vässarötryck kostar ca 100 kr och en marinblå collegetröja i härlig tjock kvalité kostar ca 230 kr.

Matsäck och mellanmål

På Vässarö kan ni alltid beställa mellanmål eller matsäck till extra kostnad. Mellanmål består av saft, bulle och frukt. En rejäl matsäck består av smörgås, frukt och dryck som kan vara gott på hemresan.

Post

Avgående post läggs i postlådan, som sitter utanför matsalen.

Rundvandring

Under första dagen på ön får ni en rundvandring tillsammans med Vässaröledare. Avsikten är att alla ska få känna sig hemma och hitta på ön

Rökning

Rökning får endast ske utomhus där det finns askkoppar.

Samlingslokaler

Det finns gott om samlingslokaler; Cirkusen, Kapellet, Ekohuset, Båthuset i Skrakviken och i vissa fall även matsalen. Kapellet fungerar även som discolokal. Lokalerna kan vara en skön tillflykt när vädret är sämre. Dessa bokas via lägerskoleledare.

Sjukvård

Normal sjukvård sköter ni själva (glöm inte förbandslådan). Vid större skador hjälper vi gärna till efter förmåga. Vid behov av brådskande transport till sjukhus -rådgör alltid med Vässarös personal innan ni ex. beställer ambulans.

Städning

Före avresan städar alla sina rum under de egna ledarnas ledning. Oftast sker denna städning direkt efter frukost på avresedagen för att därefter ha dagen fri till andra aktiviteter. Städningen avsynas av lägerskoleledare. Det är viktigt att ni avsätter tillräckligt med tid till detta i ert program. Eventuell skadegörelse ersätts av klassen. Som skadegörelse räknas t ex ”klotter”.

Utrustning

Ni avgör själva vad deltagarna tar med sig men några saker vill vi rekommendera: myggmedel, rejäla regnkläder, varma kläder (mössa och vantar), stövlar. Bör förvaras lättåtkomligt. Tänk på båtresan som sker i öppen båt. Tag gärna med ficklampa, särskilt på hösten. Det är bra om deltagarna uppmanas att märka sådan utrustning som de vill få tillbaka om de råkar glömma det på Vässarö med namn och telefonnummer!

Vägbeskrivning

Klicka här 

Vässaröledare

På Vässarö finns ett par ledare vars uppgift är att hjälpa gupperna till rätta vid ankomsten, fördela förläggningsutrymmen, informera om tider etc. Någon av dessa guidar er på Trapperspåret och genomför seglingspass. Ni kommer att samordna och planera ert övriga program tillsammans med Vässaröpersonal. Vi vill dock betona att det är klassens egna ledare som ansvarar för programmets planering och genomförande.