På egen hand

Vassaro2012-017

Boomerang 2008Bad & Bastu

Självklart ska ni använda den fina och rymliga bastun, som ligger vid stranden. Här badas det bastu alla tider på dygnet och badarna kastar sig med stort mod i havet för att kyla ner sig

_DSC6750Beachvolleyboll

Sedan något år tillbaka har vi en beachvolleybollplan. Ordna en cup och tävla hela klassen tillsammans. Bollar finns att låna.

Brännboll

Vi har koner, bollar, slagträn och stora gräsytor. Allt som behövs för en brännbollsmatch.

Bergman_Ingrid_boom92Disco

I kapellet kan ni arrangera disco. En bra musikanläggning finns med spotify och möjlighet att koppla in exempelvis ipod och CD-spelare. CD-skivor måste ni själva ta med! Bokning av kapellet görs vid programplaneringen. I regel har jämnåriga grupper gemensamt disco vilket är ett bra sätt att skaffa nya kompisar.

Fiske

Gräv själv upp betet för att meta eller använd eget kastspö. Fina vikar med abborrar och gäddor finns på nära håll. Fångsten kan stoppas i frysen för att sedan tas med hem eller be köket om folie, margarin och kryddor och glödstek fångsten på öppen eld. Bjuda kompisarna på smakbitar brukar vara en uppskattat tillställning. Flytvästar finns att låna men vi har ingen fiskeutrustning att låna ut.

Fotboll

Vi har två gräsplaner med riktiga mål och massor med bollar.

Hinderbana

Tid: Ca. 1 timme
Här ges möjlighet att på en permanent hinderbana öva hinderteknik. Individuellt, par- eller gruppvis. På tid eller i egen takt.

Lägerbål/Korvgrillning – ingår i priset

Vässarös ledare tipsar om fina grillplatser utifrån väder och vind. Om ni vill kan ni grilla korv genom att byta ut ett kvällsmål mot korvgrillning. Gitarr och sångböcker finns att lånas på ön.

 

Naturlek

Tid: Ca. 2-3 timmar
Vill ni uppleva och upptäcka naturen och samtidigt ha roligt medan ni gör det? Naturlek består av tre olika snitslade banor med tre stationer på varje bana.

Orientering

Punktorientering
Här gäller det att följa ett snitslat spår (rosa prickar på träden). Eleverna skall markera kontrollerna på kartan. Spåret genomförs individuellt eller parvis. Ha gärna någon eller några ledare ute på spåret som kan hjälpa till.

Linjeorientering
Linjeorienteringen är svårare än punktorienteringen. Här skall man följa en linje på kartan, hitta de olika kontrollerna och markera dem på kartan.

Skissorientering
Tid: Ca. 1 timma
Här ges möjlighet att träna att läsa en kartskiss. Eleverna söker upp 15 kontroller och antecknar den bokstav som finns angiven. När alla kontroller är funna kan bokstäverna bilda ett ord. Individuellt, par- eller gruppvis.

Fotoorientering
Tid: Ca. 2 timmar
Lista ut vilket av 16 kluriga foton som är taget var på Vässarö! Ett kul sätt för dig som är ny på ön att se dig omkring och lära dig hitta. Övning i kartläsning och enkel orientering kommer på köpet.

Fri orientering
Tid: Ca. 1-2 timmar
På Vässarö finns 28 uppsatta kontroller med klämmor (förhoppningsvis). Du kan komponera en bana efter elevernas förkunskaper. Karta finns att köpa för 5 kr.

Pingis

Vi har två pingisbord, samt massor av pingisbollar och pingisracketar. Spela en cup mot klasskompisarna, kör rundpingis eller kanske lag om två. Hur ni spelar är helt upp till er.

Vassaro2011-205Samarbetsgläntan

Tid: Ca. 1-2 timmar
Detta är en aktivitet där alla har lika roligt oavsett ålder. Här finns åtta olika samarbetsövningar att prova på. Samarbete behöver ofta övas och uppmuntras. Här kan det ske under lekfulla former utan krav på kunskap eller tävlingsinslag. Alla kan lyckas med övningarna. Upp till åtta mindre grupper (om ca 5-6 pers) kan arbeta samtidigt och göra övningarna i olika ordning. En av våra mest populära ”på egen hand” aktiviteter.

Spöken

Vårt eget spöke Vässaröbrita härjar här på Vässarö. Hennes historia finns skriven och den kan ni låna för att berätta för er grupp vad som händer på Vässarö, vare sig vi vill eller inte. Det passar bra att avsluta discot eller lägerbålet med den här historien. Vi vill redan nu tala om att Brita var en bestämd dam som dog i början av 1900-talet och efter sin död har hon tagit hand om ön genom att göra sig påmind när hon tycker att det behövs.

Svampplockning

På hösten kan en vandring i svampmarkerna vara givande och lärorikt. Har du tur hittar du ett riktigt fint svampställe. Svampböcker finnas att låna.

Träck-track

Tid: Ca. 1 timma
Vad är en häxring? Har en hare eller bäver gnagt på pinnen? Hur stort är ett älgspår? Hur ser harpärlor ut? Vem har ätit på kotten? Detta och mycket annat får du lära dig på Träck-Track. Till spåret har vi utarbetat ett särskilt häfte om de olika djuren. Som ledare för en grupp kan du låna häftet på Lillgårn dagen innan, och hinner du förbereda dig.

Trädtränan

Tid: Ca. 1-2 timmar
Här kan ni lära er känna igen våra träd och buskar, både med och utan blad. Spåret börjar med att man går tillsammans i mindre grupper och diskuterar. Sedan följer ett litet ”tävlingsmoment”. Som ledare hämta gärna instruktionshäftet på Lillgårn någon dag innan, för att förbereda dig inför aktiviteten.

Woodcraft

Tid: Ca. 1-2 timmar
Spåret har 40 skärmar med olika naturföremål som anknyter till Vässsarös mångskiftande natur. Här finns bland annat blommor, fåglar, fiskar, insekter, lavar och mossor. Lämplig för alla åldrar då det finns olika varianter av svarsblankett samt ni kan själva bestämma hur många skärmar ni ska svara på.